Kaz Nasıl Yetiştirlmelidir?

Kazlar, farklı türlere ayrılan bir ördek grubudur. Bu kuş, yaşamı boyunca suya bağımlıdır, bu nedenle bu kuşun vahşi türü daha çok su çevresinde bulunabilir.

Bu kuşlar, daha iyi bir yaşam için soğuk mevsimlerde ülkenin güney kesimlerine, ılık mevsimlerde ülkenin kuzey kesimlerine hareket ederler. Bu kuşların ana yemi, tarlalarda bulunan yem türleriyle beslenebilmeleri için farklı bitkilerdir.

Kaz Yetiştirmenin Önemi

Bu bölümde kaz yetiştiriciliğinin önemi incelenmiştir. Bu kuşu yetiştiriciliğe uygun kılan en önemli şeylerden biri de her türlü hastalığa ve elverişsiz üreme koşullarına karşı yüksek dayanıklılığı ve dayanıklılığıdır. Unutmayın ki bu kuşun büyüme oranı çok yüksektir ve yaklaşık 40 gram tahıl tüketerek 60 gün sonra iki buçuk kilograma ulaşabilir.

Kazlar yüksek yem verimine sahiptir, bu nedenle bu kuşların et üretim verimliliği yaklaşık% 50 ila 55 ve ayrıca yumurta üretim verimliliği% 25 ila 30’dur. Kaz etinin yaklaşık% 20 oranında yüksek protein içeriğine sahip olduğunu bilmek ilginçtir ve bu nedenle bu kuşun eti, çoğu kuşun etine kıyasla yüksek bir değere sahiptir.

Belki de bir kuş yetiştirmenin değerini belirleyebilecek en önemli şey, yaratacağı gelirdir. Yeni doğan kazlar, yüksek büyüme hızları nedeniyle tüm sermayelerini yaklaşık 2 ay süreyle yetiştiriciye iade ederler.

Ayrıca, canlı ağırlığına kıyasla bir kaz karkası yaklaşık% 70 ila 80’dir ve bu çoğu kuşa kıyasla yüksek bir değerdir.

Kaz Kuluçkası

Bu konuyu araştırmak için, bu kuşun inkübasyonunun hem doğal hem de yapay modlarda gerçekleştiğine dikkat edilmelidir, bu bölümde bunları genel olarak gözden geçireceğiz:

Doğal Kuluçka Yöntemi

Bu kuş yumurtalarını sonbahar ve kış ortasında bırakır ancak kazlardan çıkma işlemi için ağırlık, şekil ve sağlık açısından bu yumurtaları tercih etmeniz gerektiğini unutmamak gerekir. Standart olun.

Bu, yetiştiricinin işlerinin kalitesini artırmak için iki dişi kazı bir erkek kazla birleştirmesine neden oldu. Yapılan araştırmalara göre kazlar ikinci yıldan sonra bir araya gelmeye başlıyor.

Unutulmamalıdır ki, doğal bir şekilde kaz kuluçkası için ne yazık ki yumurtaların önemli bir yüzdesinin civcive dönüşmediği; Aslında döllenmiş 30 yumurtadan yaklaşık 7-9’u civcive dönüşür.

Yapay Kuluçka Yöntemi

Damızlık, verimliliği artırmak ve kayıplarını azaltmak için döllenmiş yumurtaları civcivlere dönüştürmek için bir kuluçka makinesi kullanabilir. Kaliteli bir inkübatör, sıcaklık, nem, döllenmiş yumurtaların rotasyonu ve döllenmiş yumurtaları tavuklara dönüştürmek için برای dahil olmak üzere inkübasyon için gerekli tüm koşulları sağlayabilir. Aslında cihazın omuzlarına kuş yumurtaları koyarak ve gerekli ayarları yaparak verimli bir kuluçka deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kaz Hastalıkları

Genel olarak; Kazlar, çeşitli hastalıklara karşı fiziksel direnci yüksek kuşlar olarak bilinirler. Bu nedenle bu tür kanatlıların tutulması damızlık için sorun teşkil etmeyebilir ancak iş güvenliğini artırmak için operasyonların başında bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Kazların yaşam alanlarını etkileyen sorunların çoğu kuşların asimetrisi ve yaşadıkları ortamın nemidir, aslında bu faktörler çeşitli paraziter hastalıklara neden olabilirken, uygun olmayan yiyeceklerin kullanılmasına neden olabilir. Bu kuşları balıkları beslemenin yanı sıra bu kuşun hastalığının artmasında küçük bir rol oynamaz.

Yetiştirici, söz konusu durumları kontrol ederek herhangi bir sorunu önleyebilir. kaz hastalıklarının çoğunun virüsler, bakteriler, mantarlar ve en önemlisi kümes hayvanlarının paraziter hastalıklarından kaynaklandığını belirtmek gerekir.

Kazların Ölümüne Sebep olan Tehlikeli Hastalıklar:

  • Kazların yanı sıra hemen hemen tüm kuşları etkileyen ve çok tehlikeli kabul edilen en önemli hastalığa 5 tip olarak tanımlanan Newcastle denir.
  • Viral enterit, arterlere zarar vererek, gastrointestinal mukozayı kontamine ederek ve en önemlisi doku kanamasıyla kaz, kuğu ve ördeklerin ölümüne neden olan bir başka viral hastalık türüdür.
  • Mikoplazmoz, iki türde ortaya çıkan ve çoğu kuşu etkileyen başka bir tehlikeli hastalık türüdür.
  • Bu bölümde bahsedilen son durum kazlarda Escherichia coli’nin neden olduğu jips basilozu olarak adlandırılır. Hastalık çoğu kuşa kirli sudan bile bulaşabilir.

Neyse ki gerekli önlemler alınarak bu hastalığın olasılığı tam olarak araştırılabilir. Kullanıcının belirli zamanlarda bu kuşa enjekte edebileceği ve birçok hastalığı önleyebileceği çeşitli aşılar bulunmaktadır.

Kazların Yetiştirme Alanları

Kazların gün içinde hastalanmasını engelleyebilecek şeylerden biri, yaşam alanlarının kuru olmasıdır. Çünkü bahsedilen vakalara göre bu kuş nemli ortamın etkisi altında hastalanmaktadır. İş kalitesini artırmak için kazların tutulduğu yeri her 4 veya 5 günde bir temizlemeniz ve dezenfekte etmeniz gerekmektedir.

Yetiştirilen kazların hastalıklardan normal türlere göre daha fazla etkilendiğini bilmek de acımasız değildir, bu nedenle bunu önlemek için gerekli önlemler bu kuşlarda daha dikkatli uygulanmalıdır.

Bunun için yetiştiricinin kuşların yaşam alanlarına biraz kireç dökmesi ve ardından kirecin üzerine bir miktar yem koyup ortamın nemini tamamen ortadan kaldırması yeterlidir.

Bu kuşlarda hastalığı önlemek için yapılabilecek en önemli şeylerden biri tavukların ve yetişkin kazların yaşam alanlarını izole etmektir çünkü yetişkin türler daha dirençlidir; Aslında, tavuklar için tasarladığınız alanı hızla temizleyebilir ve dezenfekte edebilirsiniz.

Kazların Yemi

Kaz için hazırlanan yem, kuşun büyümesi ve yumurtlaması için yeterli malzeme içermelidir. Bu yazının başında da belirtildiği gibi, bu kuşlar otoburdur ve bu nedenle bu kuşun bitki besinlerini yemesi her zaman bir zevktir.

Havuç, domates ve çeşitli sebzeler ve hatta solucanlar gibi bazı omurgasızlar, kuşun beslenme ihtiyaçlarını bir dereceye kadar karşılayabilir. Kuş, yukarıdakilere ek olarak, kuş un, buğday, soya, et ve hatta insan yiyecek atığı gibi diğer yiyecekleri de kullanabilir.

Kaz Civcivi Yemi

Kaz civcivi Yemi için yonca bitkisi ve yoğurt karışımı hazırlayabilirsiniz. Ayrca buğday, arpa, mısır, soya ve diğer tohumların doğranmış hale gelmiş olarak civcivlerini besleyebilirsiniz.

Eğer civcivlerinizin daha iyi büyümesini istiyorsanız hazır yem rasyonları kullanabilirsiniz. Hazır yemler mineral, protein, karbonhidrat ve vitamin açısından zengin ve orantılı olarak hazırlanmıştır ve civcivlerin büyümesi için yeterli güce sahiptir.

Civcivler sulu yiyecekleri yemeyi çok severler. Bu nedenle yemi biraz ılık suyla karştırıp onlara verebilirsiniz. Yemin yanında mutlaka su da yerleştiriniz. Civcivler yedikleri yiyecekleri sindirmek için çok miktarda su tükitirler.

Eğer yemlerin civcivler için sindirmesi zor olduğuu görürseniz yemi doğrayarak küçük küçük yapabilirsiniz. Anlattığımız gibi su da ekleyebilirisniz.

Civcivlerin yemlik ve suluklarin içine girmesini önlemek için mutlaka kızıl ötesi lamba bulundurmanız gerekir. Ortamları yeteri kadar sıcak olmalı ve civcivlerin bir araya toplanması önlenmelidir.

2 haftalık civcivleri yıkandırmak

Civcivler 2 haftalık olduklarında yeteri kadar güçlenmiştir ve ısıtıcı ampullere ihtiyaçları yoktur. Ancak bulundukları alanın sıcaklığı 25 ila 27 derece olması gerekir.

Civcivlerin doğal hayata alışmaları ve başlamaları için onlara bir havuz hazırlayabilirsiniz. Suyun derinliğinin az olması gerekir çünkü civciv suyun içinde boğulmasını istemeyiz.

Civcivlerin yıkanması haftada 2 kez yeterlidir. Ayrıca sudan çıktıktan sonra üşütmemeleri için ısıtıcı kullanarak sıcaklığı artırmanız gerekir.

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın