Kaz Kuluçkası

Kaz, ördek grubuna aittir. Piyasada kuşların ve kaz yumurtalarının makul fiyatlı olması nedeniyle birçok kişi bu kuşu yetiştirmeye yöneliyor. Bu kuşu yetiştirirken, depolama ortamında havuz olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü kazlar suda çiftleşir. Havuzun derinliği kazların boyutuna göre bir metreden az olmamalıdır.

Cinsiyet tespiti, bu kuşun erkek ötüşü ve üremesinin ekonomik uygulanabilirliği dikkate alındığında önemlidir. Günlük kazların cinsiyeti gagalarının rengine göre belirlenebilir. Bir günlük erkek kazların sarı veya gümüş gagaları, dişi kazların ise yeşil veya koyu gri gagaları vardır.

Hayatın ilk 3 haftasında kaz civcivleri soğuğa karşı çok hassastır. İlk 3 gün sıcaklık 36-34 ° C civarında ayarlanmalıdır. Ve ilk haftanın sonunda 32 santigrat dereceye. İkinci haftanın sonunda ortam sıcaklığını 24 dereceye düşürebilirsiniz.

Kaz yetiştiriciliğinde sağlığa dikkat etmelisiniz. Altlıktaki nem varlığı, asimetrik üreme ve açık havada beslenme bu kuşta hastalığa neden olabilir. Balık yetiştiriciliğinde hijyen çok önemlidir çünkü bu tür çiftçilikte paraziter hastalıklar çok yaygındır.

Kazlar genellikle vahşi doğada yem, saman, böcekler ve yerel yiyeceklerle beslenir. Yumurtadan çıkmanın ilk üç haftasında önceden yenmiş kırıntıları veya peletleri kullanabilirsiniz. Bu diyetlerin miktarı yaklaşık 2,5-2,7 kg ve su miktarı 7-8 litredir. Dördüncü haftadan sonra kesif yem miktarı% 25 azalır ve yem tüketimi artar. Standart kaz yemi, diyetin kg’ı başına% 18-20 protein ve 2800 ila 3050 kcal enerji içerir.

Kaz çiftleşme öncesi bulunması gereken koşullar

Eğer kaliteli ve çok sayıda döllü yumurtas üretmek istiyorsanız kazların doğru çiftleşmeleri sağlamanız gerekir. Aşağıdaki konular kazların doğru çiftleşmesini sağlar ve daha fazla döllü yumurta üretiminde etki oluşturur.

1.Sakin ve sessiz bir ortam

Her canlı üremek ve çiftleşmek için sakin ve stressiz bir ortama ihtiyacı vardır. Bu nedenle kazların yaşadıkları ortamın sakin ve sessiz bir ortam olması gererkir. Eğer yaşadıkları alan sesli ve hareketli olursa kazların çiftleşme istekleri azalır ve sonuç olarak döllü yumurta üretemezler.

2.Sıcak ortam

Kazlar genelde bahar aylarında çiftleşirler. Ancak yetiştricilik ortamlarında onların sıcak havalarda çiftleştiklerini görürüz. Soğuk mevsimlerde kazlar için ısıtıcı sistemler hazırlamanız gerekir.

3.Çiftleşmek için su havuzu

Kazlar her yerde çiftleşebilmelerine rağmen onlar için bir su havuzu inşa etmeniz onların çiftleşmelerinden kolaylık sağar ve üremelerinin başarılı olmasına çok yardımcı olur.

4.Yeterli yiyecek

Yabani kazlar doğada yaşadıkları için uygun miktarda yem ve su bulduklarında çiftleşirler. bu nedenle en önemli faktörlerden biri yeterli miktarda su ve yem bulunması gerektiğidir. Taze sebze, su, meyve kabukları ve meyveler, tohumlar ve hububat gibi yiyecekleri kazlarınıza verebilirsiniz. Dişi kazın daha sağlıklı ve daha iyi yumurta üretmesi için kalsiyum ve protein takviyeleri verebilirsiniz.

Kaz Kuluçkası

Kaz açıkta yumurta bırakmayan kuşlardan biridir ve yumurtlama anında yuva olarak ona uygun yerler yapmalısınız. Kazın samanla ilgilenmesi nedeniyle bu yuvalara saman koyabilirsiniz. Kazlar, kendileri için yuva yapmak ve yumurtaları içlerine yerleştirip saklamak için saman ve yem kullanırlar.

Kaz yumurtlarken, beslenmelerini kalsiyum ve vitaminlerle zenginleştirmelisiniz ki bu da bu kuşun yumurta kabuğunu sağlamlaştırır. Bu nedenle doğal inkübasyonda anne kaz suya girerek tüylerini nemlendirir ve suyu yumurtalara aktarır. Yapay inkübasyonda, cihazın nemi diğer kuşların inkübasyonundan çok daha yüksektir.

Kaz çıkımında tecrübeli kişiler, yumurtaları yumurtladıktan 24 saat sonra makineye koymanızı tavsiye eder. Bu 24 saatlik uykuya sperm denir. Ayrıca nano hücreler kullanarak yumurtaları dezenfekte edebilirsiniz. Bu kişilerin tecrübelerine göre 48 saatten fazla depolama, döllenmiş yumurtaların yaşlanmasına neden olur ve verimi% 50’ye varan oranda düşürür.

Farklı kaz türleri için kuluçka süresi yaklaşık 30 gündür. Ayarlayıcı sıcaklığı yaklaşık 37,8 ° C ve nem oranı% 55 ile 65 arasındadır. Tarama aşamasında sıcaklık 37.5 ° C’ye düşer ve nem% 80-90’a ulaşır.

Kaz Yemeği Nasıl olmalıdır?

Diğer kuşlar gibi kaz civcivlerinin de vücutlarında kalan yumurta sarısı rezervlerini kullanabildikleri için yaşamlarının ilk gününde beslenmesine gerek yoktur. Ancak kapalı üreme salonlarına transfer edildiklerinde diyetleri de değişir.

Kaz yetiştiriciliğinde önemli bir nokta, Civcivlerin, ergen ve yetişkin kaz kuşlarının da bir arada yetiştirilebilmesidir, ancak her biri için özel diyetler dikkate alınmalıdır. Entegre yetiştirme, salonlarda veya meralarda da yapılabilir.

Farklı yaşlarda farklı kaz türlerinin diyetleri arasındaki fark nedir? Aralarındaki temel fark, içeriklerine, yani kalite ve miktar bakımından farklılık gösteren yağ, protein vb.

Kuluçka sırasında kaz beslemek, hindi ve ördekler gibi diğer evcil kuşlardan farklıdır. Kuş suda ve çimenli otlaklarda tutulabildiğinde kaz beslemek ekonomiktir, çünkü bu şekilde kuş ihtiyacı olan besini doğal yolla alabilir. Kazların bakımı ve ıslahı ile ilgili temel maliyetlerden birinin gıda maliyetinin olduğu unutulmamalıdır. Bu hidrofilik kuşlar, sıcaklığın keskin bir şekilde düştüğü kış hariç her mevsim meralarda yaşayabilirler. Ancak kışın doğru sıcaklığa sahip salonlarda tutulmalı ve elle beslenmelidir.

Kazlar, otlak ve yem dolu meralarda tutulduğunda elle beslenmesine gerek kalmaz. Ancak yemleri düşükse, elle beslenmeleri gerekir.

Kaz civcivlerinin yumurtadan çıktığı ilk hafta, civcivlerin rasyonlarını kullanarak onları besleyebilirsiniz. Kaz civcivleri hızlı büyür ve haftada 220 ila 250 gram arasında büyür. Bu nedenle büyümelerine göre diyetleri artırılmalıdır.

Önemli bir noktayı aklınızda tutun. Civcivlerinizin daha hızlı büyümesini istiyorsanız, onları salonlarda tutmak daha iyidir. Çünkü salonlarda merkezi olarak tutulan civcivler, merada yetiştirilen kaz civcivlerinden daha fazla büyümeye sahiptir. Ancak bu durumda, civciv yetiştirmek için gereken yiyecek maliyeti önemli ölçüde artacaktır.

Sıcaklığın keskin bir şekilde düştüğü ve kaz civcivlerini salonda tutmaktan başka çare kalmayan kış aylarında civcivleri beslemek için kuru yem ve buğday, mısır, arpa gibi tahıllar kullanılabilir. Diğer kümes hayvanı civcivlerden farklı olarak kaz civcivlerinin silaj yemeye ilgisi yoktur ve acil durumlar dışında silajla beslenmemelidir.

Kaz beslerken, kullanılan yiyecek miktarını da göz önünde bulundurmalısınız. 60 kaz haftada 50 kg yem yer. Ayrıca her küçük kazın 24 saat içinde 250 gram konsantreye ihtiyacı vardır. Temel bir noktaya dikkat edin.

Kazlar gündüz dinlenmeyi ve geceleri otlatmayı sever, bu yüzden merayı projektörlerle donatmalısınız. Ancak dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, her 400 parça kaz için konsantre yiyecek depolamak için 2 tonluk bir silo oluşturmanız gerektiğidir. Kaz civcivlerinin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlamak için çakıl taşları kullanılabilir. Bu nedenle sert çakılları diğer kaplara koyup kaz civcivlerine vermelisiniz.

Kaz kuluçka Makinesi

Eğer evinizde elde ettiğiniz döllü kaz yumurtalarınız varsa kuluçka makinesi yardımıyla onların kuluçkasını yapabilirsiniz. Kaz yumurtası sayınız az ise Birer Hobi kuluçka makinesi yardımıyla kolayca yumurtaları makinenin içinde yerleştirip diğer işlemleri makinenin yapmasına bırakabilirsiniz.

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın