Evde nasıl kaz yetiştirebiliriz?

Evde nasıl kaz yetiştirebiliriz? 

Evde kaz yetiştirmek çoğu insanların ilgi duyduğu ve sevdiği bir şeydir. Hatta evde kaz yetiştirerek kendi işinizi kurabilir ve kazanç sağlayabilirsiniz. Fakat evde kaz yetiştirmek diğer evcil hayvanları yetiştirmek gibi değildir ve bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Bu yazıda sizlere evde nasıl kaz yetiştirebileceğinizi anlatacağız. 

Eğer Evinizde kaz yetiştirmek istiyorsanız mutlaka evinizin bahçesi olması gerek. Kazlar sürekli hareket eden ve yerden bitki ve böcek yiyerek dolaşan bir kuştur. Bu sebeple bahçe gibi bir alana ihtiyacınız vardır.

Su havuzu 

Uygulamanız gereken en önemli konulardan biri ise su havuzuna ihtiyacınız olmasıdır. Kazlar da ördekler gibi suyu çok severler ve suda hareket etmeyi çok isterler. En önemlisi ise kazların suyun içinde çiftleşebilmeleridir.

Kazların vücutları normal zeminde çiftleşebilmeleri için uygun değildir ve sadece suda çiftleşebilirler.  Eğer yetiştirciliğinizi büyütüp daha fazla kaz üretmek istiyorsanız mutlaka onlara çiftleşmeleri için havuz hazırlamalısınız. 

Kümes

Anlattığımız gibi bahçe ve havuz olmazsa olmazlardan birtanesidir. Kazlar mevsim değişikliklerine karşı dayanıklı kuşlardır ve soğuk ve sıcak hava karşısında kolayca hastalanmazlar. Fakat onların daha iyi olmaları ve daha rahat olmaları için üstü kapalı kümes bulundurmanız çok uygun olacaktır. Bildiğimiz üzere kazlar diğer kuşlara göre daha büyükler, bu nedenle kümesin yüksekliğine ve genişliğine dikkat ediniz. 

Yem

Kazlar bitkiler, Böcekler ve hazır yemler ile beslenirler ve onlara değişik yemlerde verebilirsiniz. Ekmek kalıntıları veya tüketmediğiniz ve alıp dolapta koyduğunuz meyve ve sebzeleri de onlara verebilirsiniz. Fakat her türlü yemeği de onlara vermeniz doğru olmaz ve onları hasta edebilirsiniz. Kazların ne tüketebildiklerini araştırıp ve ona göre yem hazırlayınız.

Çiftleşme ve yumurtlamak 

Eğer anlattığımız konulara dikkat edip ve hepsini uygularsanız kazlar iyi koşulların olduğunu görüp çiftleşecektirler ve yumurtladıktan sonra yeni kaz civcivlerini bekliyor olacaksınız. Uygun koşullar oluşturarak kazların daha çok olmalarını sağladınız. Daha fazla kaz, daha fazla kar demektir. 

En önemli konulardan bir diğer ise kuluçka makinesi kullanmanızdır. Kuluçka makineleri işinizi daha kolaylaştırıp ve çıkım oranını yükseltecektir. Kuluçka makinesi döllenmiş yumurtaları özel kuluçka koşulları altında ve özel nem ve sıcaklık ayarlarında yüksek çıkım oranı ile civcive dönüştürecektir. Ayrıca çıkım oranı ise kuluçka makinesinin kalitesine bağlı bir konudur. 

Hijyen

Kazlar zor hava koşullarına ve hastalıklara karşı daha dayanıklıdır, ancak bir aylıktan büyük kazlar dayanıklıdır, bu nedenle kaz civcivlerine özen göstermeniz gerekir. Etlik kaz civcivi yetiştirmek istiyorsanız etiketlenen yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Hastalanmalarını önlemek için kazların tavuk ve horoz gibi diğer kuşlarla ve köpek ve kedi gibi diğer hayvanlarla birlikte yemelerini önleyin, çünkü hastalığı su ve yiyeceklerle bulaştırma olasılığı vardır.

Kaz yatağının altlığını haftalık olarak değiştirmeyi unutmayın, yatağında toplanan atıklar amonyak salınımına ve kazların hastalığına neden olacağından ve kazlar kalan atıklardan beslenirse kazların kazlara zarar verme olasılığı vardır. içlerinde koksidiyoz.

Tüm kuşlarda bulunan Newcastle, Mark, coccidiosis ve… gibi olası hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için, kazları aşılamak için veterinerlik merkezlerine gitmeyi unutmayın. Kaz hastalıkları hakkında daha fazla bilgi için etiketlenen yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Her gün içme ve yeme kaplarını yıkayın ve zehirlenmeyi önlemek için sağlıklı içme suyu ve sağlıklı, taze yiyecekler kullanın. Ayrıca daha iyi üremeleri için deneyimli kaz yetiştiricilerinden yardım alabilir ve onların yönlendirmelerinden faydalanabilirsiniz.

Kaz yumurtası satışı

Yenilebilir veya döllenmiş yumurta üretmek için kaz yetiştirmek istiyorsanız, onları 8 aylık olana kadar çiftleştirmeniz gerekir, çünkü olgunlukları ve yumurtlama süreleri 8 ila 10 ay arasında başlayacaktır.

Kazların en yüksek yumurtlama oranına sahip olması için, yumurtlama kazları için gerekli protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitamin ve minerallerin bol olduğu bir diyet kullanmalısınız.

Yem, hububat, meyve ve sebzelerin yanı sıra kemik tozu, et tozu ve soya küspesi ve bademleri diyetlerinde kullanabileceğiniz gibi mineral takviyeleri ve multivitaminlerin de yumurta üretimini artırmada büyük etkisi olacaktır.

Kazlarinizin döllenmiş yumurtalar üretmesini istiyorsanız, dişi kazların arasında bir erkek kaz olması gerekir, çünkü yumurtaların erkek kaz gövdesinden dişi kaz gövdesine aktarılması gerekir.

Dişi kazlar için yuva yapın

Dişi kaz, yeterli besin bulunduğunda, hava sıcaklığı uygun olduğunda ve en önemlisi iyi bir yuvaya sahip olduğunda erkek kazın çiftleşmesini sağlar. Yuvaları odanın bir köşesinde olmalı ve yumuşak samanla örtülmelidir. Yumurtlama alanında çok az ışık olmalı ve sıcaklık, ortalama dış sıcaklıktan daha yüksek olmalıdır.

Umarız okuduğunuz yazı sizin için faydalı olmuştur. Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. 

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın