Kazlarda yalancı veba(newcastle)hastalığı ve tedavisi

Her yıl birçok telefe neden olan kazlar arasında en yaygın hastalıklardan biri kazlarda Newcastle( yalancı veba) hastalığıdır. Hastalık 1920lerin sonunda Endonezyanın bazı bölgelerinde keşfedildi. Newcastle Volgenik Virüsü (ND) kuşun sindirim sistemini hedefler ve eğer yetiştirici dikkat etmezse, tüm sürüyü hastalık kapar ve birçok ziyana neden olur.

Bu yazıda sizlere kazlarda yalancı veba hastalığının ne olduğunu ve tedavisinin nasıl yapılması gerektiğini anlatacağız.

Kazlarda Newcastle hastalığı nasıl yayılır?

Newcastle kazlar, tavuklar, hindiler, bıldırcınlar, ördekler ve diğer kuşlarda yaygındır ve genellikle virüsün yayılması kuşlar arasında benzer yollarla olur.

Hastalık, enfekte kuşların dışkıları ve burun, ağız ve göz salgıları yoluyla sağlıklı kuşlara bulaşır. Hastalık öncelikle sağlıklı ve enfekte kuşlar arasında doğrudan temas yoluyla bulaşır.

Virüs genellikçe ortamda çalışan işçilerin ayakkabılarında ve lbiselerinden bulaşır, böylece enfeksiyon hasta sürüden sağlıklı sürüye aktarılabilir. Bu nedenle, virüsü aktarılması olası yolları arasında kümes hayvanları arasındaki temas ve enfekte olmuş araçların, ekipmanın, gübrenin, yem ve suyun transferi yer alır. Virüs sıcak, nemli ortamlarda birkaç haftaya kadar hayatta kalabilir. Sağlıklı kazların sudan ve yiyeceklerden beslenmesinin ve hasta kuşların dışkısının virüs bulaşma olasılığını büyük ölçüde artırdığına dikkat edin. Bu nedenle, hasta kuşları zamanında tanımlamak ve karantinaya almak ve üreme alanlarını, içme suyu ve kümesi ve yem kaplarını temizlemek önemli olacaktır.

Newcastle hastalığının belirtileri kazlarda nasıldır?

Klinik semptomlar kuştan kuşa değişebilir, ancak yaygın semptomları da vardır. Hastalık ani başlangıç ve yüksek mortalite ile veya solunum sıkıntısı veya yumurta üretiminin azalması ile hafif bir hastalık olarak çok akut olabilir. Kazlarda Newcastleın yaygın belirtileri şunlardır :

  1. Hapşırma   
  2. Burun salgılarının çıktısı 
  3. Sulu ve yeşilimsi dışkı 
  4. İshal
  5. uyuşukluk ve depresyon 
  6. Vücut titreşimi 
  7. Düşen kanatlar
  8. Köşeleme
  9. İştahsızlık
  10. Boyun geçici veya tam felç 
  11. Göz çevresinin şişmesi ve efeksiyon kapması
  12. Ani ölüm
  13. Yumurtlama oranının düşmesi
  14. İnce kabuklu yumurtaların üretilmesi

Kazlarda newcastle hastalığını nasıl tedavi edelim?

Ne yazık ki, Newcastle hastalığı için spesifik bir tedavi yoktur. Veterinerler, ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemek için antibiyotikler reçete eder (antibiyotiklerin virüsleri etkilemediğini bilmelisiniz). Antibiyotikler üç ila beş gün boyunca reçete edilir. Kaz yetiştirme ortamının sıcaklığının arttırılması, kayıpların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, virüsün kaz sürüleri arasında yayılmasını önlemek en iyi tedavi olacaktır.

Yalancı veba(newcastle) hastalığı nasıl önlenir?

Newcastleı önlemenin ilk ve en önemli yolu, kaz civcivlerini haftalık ve daha büyük yaşlarda 2 kas içi enjeksiyonlar gibi çeşitli şekillerde aşılamaktır. Ayrıca içme suyu veya sprey ile de aşı işlemi yapılır ve kuşlar iyi aşılanmazlarsa, yeniden aşılanmaları gerekir. Tabii ki, tüm aşılama prosedürleri yerel bir kümes hayvanı uzmanı ve veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. 

Newcastle hastalığının önlenmesini etkileyecek diğer faktörler şunlardır :

  • Temiz su ve sağlıklı yemler kullanın.
  • Her kullanımdan önce ve sonra yem ve su kaplarını temizleyin ve yıkayın.
  • Yabani kuşların ve kargalar ve serçeler, fareler ve sinekler gibi sinsi hayvanların kazlarınızla yemek yemesini önleyin.
  • Mümkünse eğer hergün kazlar bir süre dışarıda olmalarına ve hava almalarına izin veriniz.
  • Üreme alanında kaz sondajı biriktirmekten kaçının ve yataklarını günde bir kez temizlediğinizden emin olun.
  • yatağın kaymasını ve ıslanmasını önlemek için, kuşların dışkısını ve idrarını emmek için talaş veya yumuşak şeyler kullandığınızdan emin olun Bu aynı zamanda diğer kazların dışkı ve atık yemesini de önleyecektir. 
  • Yetiştirme salonunda bir havalandırma fanı kullandığınızdan emin olun. Bu, ortamdan amonyak ve karbondioksit salınmasına yol açar, taze oksijen getirmeye yardımcı olmak ve virüsün solunum yoluyla bulaşma riskini azaltmak.  
  • Kuşların durumunu sürekli kontrol edin ve donuk ve uyuşuk kazları ayırın ve hastalığın diğer semptomlarını arayın Hastalıklarından eminseniz, onları karantinaya aldığınızdan ve tamamen iyileşene kadar sürüye girmelerine izin vermediğinizden emin olun. 
  • Sürüye yeni kaz eklemeniz gerekiyorsa  satın aldıktan bir ila iki hafta sonra karantinaya aldığınızdan emin olun ve güvenli ise, yeni kazların sürüye girmesine izin ver. 
  • Kazlarınıza konsantre ve besleyici yiyecekler verin ve vücutlarını virüslere ve hastalıklara karşı dirençli hale getirmek için veteriner hekiminize danışarak onlara bir multivitamin verin.
  • Koridorda girmeden önce maske, eldiven giydiğinizden emin olun Özel botlar ve kıyafetler kullanın ve hastalığı sizin aracılığınızla bulaşma riskini en aza indirmek için iyice dezenfekte edin.  
  • Çeşitli kişilerin girişinden kaçının veya giysi, maske, eldiven ve bot kullanmaya zorlayın .Sizin tarafınızdan meydana gelen mali kayıplardan kimse sorumlu olmayacaktır. 

Bu yazıyı okduğunuz için sizlere teşekkür ederim. umarım Faydalı olmuştur. Yorumlarınızı ve sorularını sormayı unutmayın!

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın