Kaz yetiştiriciliğini nereden başlayalım?

Kazlar, farklı türlere ayrılmış bir ördek grubudur. Bu kuş, yaşamı boyunca suya bağımlıdır, bu nedenle bu kuşun yabani türleri çoğunlukla su çevresinde bulunabilir.

Bu kuşlar daha iyi bir yaşam için soğuk mevsimlerde ülkenin güney bölgelerine, sıcak mevsimlerde ise kuzey kesimlerine göç ederler. Bu kuşların temel besini, tarlalarda bulunan yem türleriyle beslenebilmeleri için farklı bitkilerdir. Bu yazıda kaz yetiştiriciliğini nereden başlayacağınızı anlatacağız.

Kazlar farklı türleri vardır ve bu türlerden bazıları şunlardır:

Toulouse kaz ırkı:

Fransız kazı olarak da bilinen bu kuş türü, yüksek et üretimi nedeniyle ilgi odağı olmuştur. Bir erkek Toulouse kazının ağırlığı 7 ila 11 kg aralığında ve yetişkin türlerde yaklaşık 9 kg’dır. Bu özellik, kümes hayvanlarını kullanmayı düşünen kullanıcıları üreme için Toulouse cinsini seçmeye yöneltmiştir.

Kaz yetiştiriciliğinin önemi:

Bu kuşu üremeye uygun kılan en önemli şeylerden biri, her türlü hastalığa ve uygun olmayan üreme koşullarına karşı yüksek direnci ve dayanıklılığıdır. Bu kuşun büyüme hızının çok yüksek olduğunu ve yaklaşık 40 gram tahıl tüketerek 60 gün sonra iki buçuk kilogram ağırlığa ulaşabileceğini unutmayın.

Kazların et verimi yüksektir, bu nedenle bu kuşların et üretim verimleri yaklaşık %50-55 ve yumurta üretim verimleri de %25-30’dur. Kaz etinin yüksek protein içeriğine sahip olduğunu, yani %20 civarında olduğunu ve bu nedenle bu kuşun etinin çoğu kuşun etine kıyasla yüksek bir değere sahip olduğunu bilmek ilginçtir.

Bir kuş yetiştirmenin değerini belirleyen belki de en önemli şey elde edeceği gelirdir. Yeni doğan kazlar, yüksek büyüme oranları nedeniyle yaklaşık 2 ay boyunca tüm sermayelerini yetiştiriciye iade eder.

Ayrıca, bir kazın karkası, canlı vücuduna kıyasla yaklaşık %70 ila 80’dir ve çoğu kuşa kıyasla yüksek bir değerdir.

kaz hastalıkları

Genel olarak; Kazlar, çeşitli hastalıklara karşı fiziksel direnci yüksek kuşlar olarak bilinir. Bu nedenle bu tür kuşları beslemek yetiştirici için bir sorun teşkil etmez, ancak iş güvenliğini artırmak için operasyonların başında bazı önlemlerin alınması gerekir.

Kaz Hastalıkları yazısını okumanızı tavsiye ederiz.

Kazların yaşam alanını etkileyen problemlerin çoğu kuşların asimetrisi ve yaşadıkları ortamın nemidir, aslında bu faktörler çeşitli paraziter hastalıklara neden olabilir, uygunsuz yem kullanımı bu kuşları beslemenin yanı sıra balıkları da beslemektedir. , bu kuşun hastalığının artmasında küçük bir rol oynamaz.

Yetiştirici, bahsedilen durumları kontrol altına alarak herhangi bir sorunun önüne geçebilir. Bu kuşun hastalıklarının çoğuna virüsler, bakteriler, mantarlar ve en önemlisi kümes hayvanlarının paraziter hastalıklarının neden olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu kuşun en çok ölümüne neden olan kazların önemli hastalıklarından şu şekilde bahsedilebilir:
Kazların yanı sıra hemen hemen tüm kuşları etkileyen ve çok tehlikeli kabul edilen en önemli hastalık 5 tipte tanımlanan Newcastle olarak adlandırılır.
Viral enterit, kaz, kuğu ve ördeklerin atardamarlara zarar vererek, gastrointestinal mukozayı kontamine ederek ve en önemlisi doku kanaması ile ölümüne neden olan bir başka viral hastalık türüdür.
Mikoplazmoz, iki türde meydana gelen ve çoğu kuşu etkileyen başka bir tehlikeli hastalık türüdür.
Bu bölümde bahsedilen son vaka, kazlarda Escherichia coli bakterisinin neden olduğu jips basilozu olarak adlandırılır. Hastalık, kontamine suların içilmesinden bile çoğu kuşa bulaşabilir.
Neyse ki, gerekli önlemlerle bu hastalığın olasılığı tam olarak araştırılabilir. Kullanıcının bu kuşa belirli zamanlarda enjekte edebileceği ve birçok hastalığı önleyebileceği çeşitli aşılar bulunmaktadır.

kazların yetiştirildiği alan

Kazlar suyu seven kuşlar olarak kabul edilir; Muhafaza edildikleri yer gerekli standartlara sahip olmalıdır. Bakım süreci zorlaşırsa kuşların çoğunun kaybolabileceğini unutmayın.

Bu kuşun yetiştirilmesi alanında aktif ve deneyimli kişiler tarafından yapılan araştırmalara dayanarak, kazların gündüzleri dolaşıp üreme yerlerinde vakit geçirdikleri, geceleri ise dinlendikleri keşfedilmiştir. Bunun için dikkate alınması gereken önemli standartlara sahip olmalıdır.

Kazların gün içinde hastalanmasını önleyebilecek şeylerden biri de kuru habitatlarıdır. Çünkü bahsedilen durumlara göre bu kuş nemli ortamın etkisiyle hastalanır. İşin kalitesini arttırmak için kazların tutulduğu yeri her 4 veya 5 günde bir temizleyip dezenfekte etmeniz gerekmektedir.

Yetiştirilen kazların normal türlere göre hastalıklardan daha fazla etkilendiğini bilmek de ayıp değildir, bu nedenle bu kuşlarda bunu önlemek için gerekli önlemler daha dikkatli uygulanmalıdır.

Bunun için yetiştiricinin kuşların habitatına biraz kireç dökmesi ve ardından ortamın nemini tamamen ortadan kaldırmak için kirecin üzerine biraz yem koyması yeterlidir.

Bu kuşlarda hastalıkları önlemek için yapılabilecek en önemli şeylerden biri tavuk ve ergin kazların yaşam alanlarını izole etmektir çünkü ergin türler daha yüksek dirence sahiptir; Hatta bunu yaparak tavuklara ayırdığınız alanı hızlıca temizleyip dezenfekte edebilirsiniz.

Kazlar için iyi yem (kaz beslenmesinin önemi)

Kaz için hazırlanan yem, kuşun büyümesi ve yumurtlaması için yeterli materyal içermelidir. Bu makalenin başında da belirtildiği gibi, bu kuşlar otoburdur ve bu nedenle bu kuş için bitki besinleri yemek her zaman bir zevktir.

Kaz yemi yazısında çok detaylı bir şekilde bu konu inceledik. İsterseniz yazıyı okuyabilirsiniz.

Havuç, domates ve çeşitli sebzeler ve hatta solucan gibi bazı omurgasızlar kuşun beslenme ihtiyaçlarını bir ölçüde karşılayabilir. Elbette kuş, yukarıdakilere ek olarak un, buğday, soya, et ve hatta insan gıda atıkları gibi diğer yiyecekleri kullanabilir.

Kısaca aşağıdakileri takip edebilirsini:

Kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenler için öncelikle kazların doğal yaşam alanları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kazlar, su kenarlarında yaşayan sulak alan kuşlarıdır ve yüzme yetenekleri oldukça gelişmiştir.

Kaz yetiştiriciliği yapmak için uygun bir arazi seçmek gerekmektedir. Kazlar için uygun bir alan, su kaynaklarına yakın, çevresi tel örgü ile çevrili ve yeterli miktarda otlak alanı bulunan bir yer olmalıdır.

Kazların barınma ihtiyacını karşılamak için uygun bir barınak inşa edilmelidir. Barınağın içinde kazların yem ve su ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir alan da olmalıdır.

Kazların beslenmesi için uygun yemler kullanılmalıdır. Genellikle buğday, arpa, mısır gibi tahıllar kazların temel besin kaynaklarıdır. Ayrıca, kazların protein ihtiyacını karşılamak için yemlerine balık unu veya kuru yonca gibi protein açısından zengin yemler de eklenmelidir.

Kazların sağlıklı kalması için düzenli olarak veteriner kontrolü yapılmalıdır. Ayrıca, kazların temizliği de düzenli olarak yapılmalı ve su kaynaklarına temiz su sağlanmalıdır.

Kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin, öncelikle bu alanda deneyimli kişilerle görüşerek bilgi alması ve gerekli eğitimleri almaları önerilir.

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın