Uzmanlaradan etlik kaz yetiştirmek için önemli tavsiyeler

Etlik kaz yetiştiriciliği

insan ların protein ihtiyacını karşılamak için birçok çiftçi kaz yetiştiriciliği sektörüne yönelmiştir. Kaz yetiştiriciliğinin bazı avantajları ise çiftlik sahiplerinin kaz yetiştirmeyi seçmelerine neden olmaktadır.

Etlik kaz yetiştiriciliği

Kazlar genel olarak kolay yetişen bir kümes hayvanı türü olmaktadır ve hastalıklar karşısında dayanıklı olması ve telef olma oranı düşük olması önemli bir avantaj olmaktadır.

Diğer avantajları ise yemlerinin kolay temin edilmesi ve diğer kuşlara göre daha az masraf gerektirmesi yetiştirici için ekonomik açıdan oldukça karlı olacaktır.

Bu yüzden kaz yetiştiriciliği sektöründe sermaye dönüşü oldukça hızlı olmaktadır. Kaz eti ise düşük yağ oranına sahip olması ve kümes hayvanları arasında en organik ete sahip olması insan sağlığı için oldukça faydalı olmaktadır.

Son zamanlarda insanların protein temini için organik besin kaynaklarına yönelmesi etlik kaz yetiştiriciliği sektörünün gelişmesine neden olmaktadır.

Kaz yetiştiriciliğinde amaç :

  1. Etlik kaz yetiştirmek (et üretimi için)
  2. Yumurta üretimi 
  3. Et ve yumurta üretimi 
  4. Üretken kaz yetiştirme (döllü yumurta temini)
  5. Kaz karaciğeri üretimi 

Bu yazıda Etlik kaz yetiştiriciliği ile alakalı sizin için bilgi vermeye çalıştık ve umarız sizin için faydalı olmuştur.

Bir günlük kaz civcivleri temini için gereken koşullar :

  • Kazları yetiştirme amacınız ile uygun, ırklar seçmeniz.
  • Üretken sürünün sağlığına ve yemilerinin kontrol edilmesi 
  • Civcivlerin sağlık durumunu kontrol etmek ve gereken aşıların zamanında yapılmasından emin olmak.
  • Civcivleri salona aktarmadan mutlaka ağırlıkları tartılması
  • Civcivlerin cinsiyet ve yaşları ile ayrımları yapılmalıdır.
  • Civcivlerin oransal olarak sayısının standarttan fazla olmaması.
  • Salon için ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemlerinin temin edilmesi
  • Kazların salonunun bakımı ve temizliği ve sıhhi koşullara uygun olması
  • Yemlerinin temin edilmesi ve yem deposunun kuru ve temiz olması 

NOT : kazların yem deposu mutlaka temiz ve sıhhi koşullara uygun olması gerekir. Ayrıca gemirgenlerin ve böceklerin girmesi engellenmelidir.

  • Kazların yaşam alanlarında mutlaka yüzme havuzunun bulunması gerekir.

Etlik kaz yetiştiriciliğinde en önemli faktör civcivlerin bulunduğu salonun temizliği ve dezenfekte olmasıdır. 

Civcivleri temin edip ve salona aktarmadan önce salonun dezenfekte edilmesi gerekir, hastalık etkenlerinin kaldırılması gerekir, aksi halde civcivlerin hastalıkları kaçınılmaz olmaktadır.

Olgun kazlar hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaktadırlar, lakin bir günlük civcivlerin vücutları daha duyarlı olmaktadır ve bu yüzden salonun tamamen temiz ve dezenfekte olması gerekir.

Civcivlerin hastalanmasına neden olan etkenler aşağıdakilerden ibarettir :

  • Haşereler ve böcekler : hamam böceği ve sivri sinekler gibi bazı haşereler hastalık taşıyan bir etken olabilirler ve özel ilaçlar ile temizlenmesi gerekir.
  • Yabani kuşlar : karga, serçe veya bazı kumru ve güvercinlere virüs bulaşabilir ve havalandırma fanlarının çalışmadığı zaman arasından salona girip ve hastalık virüsünü civcivlere bulaştırabilirler. Bu yüzden önlem almanızda fayda vardır.
  • Yüzme havuzlarının suyu : belirli aralıklarda yüzme havuzunun suyu değiştirilmelidir.
  • Dezenfektanlar kullanarak civcivlerin altlıkları tamamen dezenfekte edilmesi gerekir.

Etlik kaz yetiştiriciliği için uygun salon koşulları :

Bir günlük kaz civcivleri yumurtadan çıktıktan 24 saat sonra besleme salonlarına aktarılır, ve bu dönemde oldukça hassas durumda oldukları için dikkatli olmak gerekir. Ve en az 3 haftaya kadar yeni ortamlarına alışması sürebilir.

Etlik kaz civcivleri için fazla geniş alana ayırmayınız, bu durumda ısıtma açısından tasarruf sağlayabilirsiniz.

Başlangıç için 36 derece sıcaklıktan başlamanız tavsiye edilmektedir. Ve her gün belirli bir oranda ısıyı düşürerek ilk haftanın sonunda sıcaklığın 32 derece olması gerekir.

2.haftada ise hergün 1 derece sıcaklığı düşürerek 22 ile 23 arasında bir sıcaklığın olması gerekir.

Aydınlatma şiddeti ise ilk güne göre daha fazla olması gerekir ve böylece yeni civcivler yemlik ve sulukların yerini daha kolay bulmaları mümkün olmaktadır.

Kaç günden sonra salon aydınlatmasını normal olarak ayarlayınız ve civcivlerin alanını büyütün çünkü büyüme döneminde ler ve eğer sıkışık olursalar, telef olma olasılığı bulunmaktadır.

Dikkat etmeniz gereken diğer konu, hava dolaşımı ile alakalı olmaktadır. Eğer kapalı salonda kaz yetiştirmek isterseniz, kazların sayısı ile ve salon boyutu ile uygun havalandırmasının olması önemli olmaktadır ve eğer yeteri kadar oksijen temin edilmez ise mutlaka hastalıklara ve hatta telef olmalarına yol açacaktır.

Kazların salonlarında ısıtma ve soğutma sistemleri olması gerekir, kazlar eksi 10 dereceye kadar düşük hava sıcaklığı karşısında dayanabilirler. Ama salonlarda mutlaka soğuk mevsimler için ısıtma ve sıcak mevsimler için soğutma sistemleri olması gerekir. 

Etlik kaz Irk seçimi 

Etlik kaz yetiştirmek için bazı ırklar oldukça uygun ve karlı olmaktadır ve genel olarak kaz çiftliklerinde bu ırklar tercih edilmektedir.

Etlik için tavsiye ettiğimiz, ırklar, çin kazı, linda kazı, embden ve toulous olmaktadır. Ama çiftliklerde yaygın olarak çin kazı yetiştirilmektedir.

Etlik kaz ırkları ile ilgili gerekli bilgileri bir diğer paylaşımda detaylı olarak yazacağız.

Etlik kaz yetiştirmek için aşağıdaki link üzerine tıklamanızı tavsiye ederiz.

Etlik kaz çiftliği kurmak için bilgileri altın kuluçka blogunu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kazların düzenli olarak tartılması ve hasta kazların tespiti

Düzgün büyümelerini sağlamak ve hasta kazları sağlıklı olanlardan ayırıp ayırt etmek için, haftalık olarak bir terazi veya tartı ile tartmak ve nispeten zayıf olan kuşları ayırmak ve ayrı ayrı beslemek, beslemek ve tedavi etmek gerekir.

Zayıf kazlar büyük olasılıkla hastalığın taşıyıcılarıdır ve zamanında ayrılmaları tüm sürünün hastalanmasını önleyecektir.

Kazların üreme yerinde hijyen gözetilmesi

Kazlar dayanıklı kuşlar olmalarına ve hastalıklara karşı iyi direnç göstermelerine rağmen ölmelerini ve size maddi zarar vermelerini önlemek için üreme ve beslenme yerlerinde mümkün olduğunca hijyene dikkat etmenizde fayda var.

Suluklarını ve besleyicilerini her yemekten önce iyice yıkadığınızdan ve taze ve sağlıklı su ve yiyecek kullandığınızdan emin olun. Sebzeleri iyice yıkayıp detoksifiye edin ve tohumları tamamen yumuşayana kadar bir saat kaynar suda kaynatın.

Veterinerlik bölümünden güvenilir ve lisanslı mağazalardan özel mama rasyonlarını alınız ve mamanın çürük ve küflü olmamasına dikkat ediniz.

Hastalanmamaları için kazların pisliklerini yataktan temizleyin. Zemin temizleme işleminin iyi yapılabilmesi için salonun zemininde mutlaka yumuşak bezler veya talaş kullanın ve salondaki kirli havanın dışarı atılması için mutlaka salonda havalandırma fanı kullanın.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmaları için kazları doğru zamanlarda aşılayın ve onları her zaman izleyin, içlerinde hastalığın herhangi bir belirtisini görürseniz, hasta kazları hemen izole edin.

kaz eti piyasası

Kaz eti her zaman toplumdaki insanların ilgisini çekmiştir ve çok fazla talep görmektedir.Web sitelerinde ve programlarda küçük bir reklamın yanı sıra yerel pazarlarda bulunma ile kaz etinizi kolayca satabilirsiniz.

Ayrıca bu pazarda otel ve restoranlar, et ve kümes hayvanı tedarik merkezleri, kuş dükkanları ve diğer kişilerle sözleşmeler imzalayabilir ve yeniden pazarlamaya gerek kalmadan kazlarınızı onlara satabilir ve bu şekilde düzenli bir gelir elde edebilirsiniz.

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın