Kazlarda ayak felçi olma nedenleri ve tedavisi

Kazlar dirençli kuşlar olmalarına ve diğer kümes hayvanlarına göre daha az yaygın hastalıklara sahip olmalarına rağmen, uygun şekilde bakılmadığı takdirde enfekte olabilirler. Yaban kazları genellikle soğuk bölgelerde yaşar, bu nedenle iklim değişikliğine, soğuk algınlığına ve gribe doğaları gereği oldukça dayanıklıdırlar, ancak kazların bile yeterince dirençli olmadığı birçok hastalık vardır. Bu hastalıklardan biri de sıklıkla yeni doğan civcivlerde görülen kaz ayağının ani felç olmasıdır.

Kaz civcivlerinde bacak felcine neden olan faktörler

Bazı durumlarda, bir hastalığın başlangıcı, sonunda benzer bir hastalığa, ayak felcine yol açabilecek çeşitli nedenlere sahip olabilir. Kaz civcivlerinde bacak felcine neden olan faktörler arasında şunlar yer alır:

1- Enterit virüsü

Kirlenmiş yiyecek ve su, virüs bulaşmış hava veya virüsü taşıyan vahşi hayvanlar ve kuşlar ile kazların vücuduna bulaşabilen virüs, ishal, bacak felci gibi semptomlara neden olabilir. iştahsızlık ve göz de iltihaplanma ve enfeksiyon vs sorunlarda görülebilir.

Bu hastalıktan korunmak için tavukların beslenmesinde daha dikkatli olunması, taze ve sağlıklı yem ve su kullanılması, ayrıca fare, sinek ve gibi haşere ve hayvanlarla beslenmelerinin önlenmesinde fayda vardır.

2- Kemik enfeksiyonu hastalığı

Poliartrit, astım ve osteomiyelit gibi virüslerin neden olduğu hastalık genellikle kazların bacaklarını ve kemiklerini etkiler ve semptomları arasında ayaklarda ağrı, bacaklarda felç ve tendonlarda iltihaplanma, şiddetli ishal ve bağırsak iltihaplanmasına da neden olur.

Kaz genç ise hastalık nedeniyle çabuk ölür, ancak iki haftadan büyük civcivler ishal, uyuşukluk ve bazen iştah kaybına neden olur. Kuş hastalıktan ölmezse, birkaç haftalık bir süre içinde iyileşecek ve tedavi süresi boyunca topal olacaktır.

Hastalık için kesin bir tedavi bulunamamıştır, ancak hastalığın yayılmasını önlemek için hasta civcivler sağlıklı kuşlardan izole edilmeli ve ayrı tedavi edilmelidir. Onları temiz bir yatakta büyüttüğünüzden ve altlıkları periyodik olarak değiştirdiğinizden ve dışkılarını temizlediğinizden emin olun.

Hasta civcivlerin durumunu iyileştirmek için penisilin gibi uygun antibiyotikleri kullandığınızdan emin olun ve bir veterinere danışın

3- Botulizm virüsü

Virüs ölümcül ve felç edicidir ve enfekte su ve yiyecekleri besleyerek kazları felç edebilir. Virüs genellikle toprakta, kirlenmiş sebzelerde ve çürük yiyeceklerde bulunur. Bu nedenle kazlarda felci önlemek için sağlıklı, taze ve dezenfekte edilmiş yem ve su kullanmaya özen gösterin.

Ayrıca yataklarında toprak ve yumuşak saman, içme suyu ve mama dışında herhangi bir şey olmamasına dikkat edin, tavuklara başka bir şey veriliyorsa bu virüse bulaşma ihtimali vardır.

Virüs sudaki enfekte bitkilerde ve karkaslarda da bulunur, bu nedenle civcivler fiziksel dirençlerini yeniden kazanana kadar kazları havuzlara bırakmayın. Kazların üreme alanlarında böcek ve fare, termit ve sinek gibi böcek ve haşerelerin olmamasına dikkat edin, çünkü bu canlılar da birçok hastalık taşıyabilmektedir.

4- Kuluçka sıcaklığının ve nemin uygun şekilde ayarlanamaması

Kaz günlük civcivleri üretmek için bir kuluçka makinesi kullandıysanız, bu ikisi ayarlanmazsa tavuklar felç olabilir. Bu nedenle geçerli ve ideal kuluçka makineleri kullanmanız önerilir ve bu konuda daha fazla bilgi için kazlar için uygun kuluçka makinesi ile ilgili makaleyi mutlaka okuyun.

5- Eğimli ve yamuk bir yerde büyümek

Yeni doğan kazların ayakları zayıf ve kırılgandır, bu nedenle eğimli bir yatakta yetiştirilirse ayakları zamanla eğilebilir ve eğer ayakları felçli ise yanlış yetiştirilirse söz konusu olmaz. Bu nedenle, onları pürüzsüz ve yumuşak bir ortamda tutmak ve önemlisi düz bir yer de olmaları daha iyidir.

6- Newcastle hastalığı

Birçok civcivin felç olmasına ve ölümüne neden olan viral hastalıklardan biri de kazlardan etkilenebilen Newcastle veya Mark’tır. İki virüs de benzer semptomlara neden oluyor ve iştahsızlık, uyuşukluk ve en önemlisi bacak ve boyun felci semptomlardır.

Bu hastalıktan korunmak için civcivleri mutlaka belirli zamanlarda veteriner hekimin talimatlarına göre aşılayın ve kirlilik ve haşere bulunmayan temiz bir ortamda yetiştirin. Kuşlar ve böcekler hastalığın taşıyıcıları olabilir, bu nedenle kazları başka herhangi bir canlıya beslemekten kaçının.

Newcastle hastalığı, özellikle çok sayıda kümes hayvanı için genellikle tedavisi mümkün olmayan hastalıklardan biridir ve bu, kaz yetiştiriciliği ile uğraşan insanların çoğunun bu hastalık hakkında endişelenmesine neden olmuştur. Bu nedenle aşılamanın bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu olduğu unutulmamalı ve dikkate alınmalıdır.

Hasta kazı diğer kazlardan hızlı bir şekilde ayırmaya çalışın ve ona amoksisilin gibi antibiyotikler vererek (elbette bir veterinerin tavsiyesi ile) sıcak bir ortamda tedavi edin. Newcastle hastalığı insanlara da bulaşabileceğinden ve konjonktival enfeksiyona yol açabileceğinden, hasta kazlarla yakın temasınızı en aza indirmek daha iyidir.

7- İştahsızlık

Kazlarda iştahsızlık çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Aslında iştahsızlık bir hastalık değil, kazların maruz kaldığı çeşitli hastalıkların bir komplikasyonudur. Aslında kazlarınızdan biri veya birkaçı uyuşukluk ve iştahsızlıktan muzdaripse, bu size onların hastalandığını haber veren bir işarettir. Bir veterinerin yardımıyla içlerinde anoreksiya nedenini belirleyebilirsiniz. Ancak bu bölümde, bu tür kuşlarda iştahsızlığa neden olan bazı hastalıkları inceleyeceğiz.

  • kanser türleri
  • Zayıflık ve uyuşukluk
  • Hormonal sorunlar ve hastalıklar
  • Soğuk algınlığı ve grip
  • Viral enfeksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Mantar enfeksiyonları
  • parazit türleri
  • Kalp, böbrek, karaciğer sorunları
  • Vb…

Bu hastalıklardan herhangi birine sahip kazlar, uyuşukluk ve iştahsızlık yaşayabilir. Aynı iştahsızlık, uzun süre devam ederse, kazların aşırı derecede güçsüzleşmesine ve çökmesine neden olabilir.

kazciftligi tarafından yayımlandı

Kaz Yetiştiricisi Blogger

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın